Då ser vi fram mot en efterlängtad Midsommar

Nu har snart halva 2021 gått och man börjar se ett ljus i tunneln, eller är det bara en kort reflex? Den som lever får se. Vem vet vad hösten har att bjuda på.

Vad jag vet är att WSA har en del nytt att bjuda på.

Föreningen fick ett erbjudande under våren att överta en DMR-repeater för 70cm, det hade jag svårt att tacka nej till. Vi behövde komplettera med Kavitsfilter, antenn, kablage, internetanslutning och ett bra QTH. Jag kontaktade HQD och några fler, alla var positiva till att få lära sig något nytt. Så på den vägen är vi, DMR-rep. har gått i “testbänk” hos mig (NST) jag och Göran har lärt oss en hel del om DMR och snart är det dax för övriga i WSA att få sätta sig in i ett lite annorlunda men mycket kraftfullt sätt att använda radio på.

Det är redan många medlemmar som har skaffat radio som klarar DMR, fritt ur minnet kommer jag på: NST, HQD, FHO, RSQ, IDE, KUQ, TSS, BBF och VZP. Några av dessa har också en egen Hotspot. Jag får ju inte glömma att FRO sätter upp en DMR-rep. för FRO-bruk i Ankarsrum.

För att DMR ska fungera bra så anser jag att det krävs en grundutbildning för att förstå alla nya begrepp och finesser samt hur de hänger ihop. Det tänker vi försöka ordna i klubbens regi med början i sommar och under hösten. Min förhoppning är att de som vill ska kunna skapa och underhålla sin egen “kodplugg” till radion veta och förstå vilka Talgrupper man använder till vad. Hotspot vad är det? När och varför använder man en så’n.

Ja det finns mycket att orda om detta men vi får ta det när vi träffas.

Min för hoppning är att WSA kan börja öppna för onsdagsträffar igen efter midsommarhelgen.

Till sist vill jag påminna de medlemmar som inte betalt sin medlemsavgift att göra det snarast, det är hopplöst att försöka driva en verksamhet när man inte vet vilka intäkter som finns i klubben. Vill ni av någon anledning inte fortsätta vara medlemmar så säg till mig(NST) eller (KUQ) så vi vet, klubben har ju hela tiden fasta kostnader som måste betalas.

Med det sagt så önskar jag alla i WSA en skön och trevlig Midsommar.

Sköt om er!

Tomas/SM7NST

Ordförande i WSA

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Då ser vi fram mot en efterlängtad Midsommar

Militärhistorisk träff på flygfältet i Västervik

Det verkar fortfarande finnas planer på att genomföra arrangemanget under helgen vid Kristi himmelsfärd. Om det genomförs då så är jag och en majoritet av WSA’s styrelse eniga om att avstå från medverkan, det känns fel med tanke på smittoläget i länet.

Flyttas det till september kan vi vara intresserade.?

Sköt om er!

Tomas/SM7NST

Ordförande i WSA

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Militärhistorisk träff på flygfältet i Västervik

Vår repeater är “resettad” och åter i bruk.

Tomas/SM7NST

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Vår repeater är “resettad” och åter i bruk.

Klubbinfo. Digitalt möte efter påsk.

Hej på er!

Jag hade hoppats på att ha en hel del nytt att berätta. Men läget med virus och vaccination är ju fortsatt trögt. På årsmötet hade jag en förhoppning att vi skulle kunna ha ett medlemsmöte på Marsbäcken strax efter påsk, men det ser trögt ut.

Därför har jag och styrelsen beslutat att vi kör ett digitalt informationsmöte veckan efter påsk. Det händer ju en del i klubben trots allt. Några smakprov:

Ny DMR-repeater för 70 cm

Nya grannar bl.a

Vi gör ett utskick via mail liknande det till Årsmötet, preliminärt första eller andra onsdagen efter påsk.

Vi hörs!

Tomas/SM7NST

Ordförande i WSA

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Klubbinfo. Digitalt möte efter påsk.

Information till digitalt årsmöte 2021-01-31

Nu har alla medlemmar i WSA fått ett mail med all information som behövs för att delta i det digitala mötet.

Är det någon som saknar detta mail så kontakta Göran eller Tomas.

73 de Göran

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Information till digitalt årsmöte 2021-01-31

Digitalt Årsmöte i WSA

Söndagen den 31/1 klockan 18:00 startar vi det virtuella årsmötet.

Det kommer att komma ut inbjudan på mail till er med påminnelser så ni inte glömmer bort tiden för årsmötet. Det är Google Meet som kommer att användas. Det kommer att finnas en länkadress i det mail som ni får. Ni ska klicka på länkadressen för att komma in i det virtuelle årsmötet. OBS det fungerar bara på den utsatta tiden, det går inte att koppla upp sig att prova innan utsatt tid.

Vi kommer att lägga ut ytterligare information på hemsidan när vi närmar oss den 31/1.

MVH

Göran

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Digitalt Årsmöte i WSA

Jul och Nyårshälsning

God Jul

och

Gott Nytt År

önskar

WSA’s styrelse

Årsmötet 2021-01-31 kl. 18:00 blir Digitalt

Utförligare information kommer i ett separat e-mail efter nyår.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Jul och Nyårshälsning

Klubbinfo. inför Midsommar

 • Jag kan ju börja med den goda nyheten att Repieter’n är igång igen. Det har hänt en hel del, den identifierar sig med en röst istället för CW, den går endast i FM läge, vi har misstankar om att det kan vara störningarna som orsakar att den hänger sig ibland och att det kanske förvärras när den körs i Auto-läge (d.v.s. FM och Digitalt). Om den fortsätter att villa hänga sig så finns nu en möjlighet att med ett ton-kommando reset’ta den utan ett besök i berget!!
 • När det gäller repieter störningar vill jag uppmana medlemmarna i WSA att försöka göra noteringar av klockslag när störningen hörs så vi kan göra en sammanställning av det och kanske hitta ett mönster för att hitta vårt “Monster”. Maila resultatet till Göran HQD efter några veckor.
 • Jag har testat vidare med APRS och status är följande: En I-gate (länk till internet) finns på Klubben, den fungerar utmärkt förutom att den har för dålig täckning. Därför provkör jag en Digipieter (den sänder vidare allt den hör) hos CRO/Arnold och det går mycket bra, den hör det mesta här i sta’n och skickar det vidare till I-gaten. Då syns man på sidor som APRS.fi eller APRSDirect.com. Jag letar vidare efter ett bra permanent QTH för Digipietern.
 • Till den tråkiga nyheten som innebär att vi i styrelsen har beslutat att stänga ner vår Remote radio under sommaren p.g.a. Åskrisken, det blev lite väl dyrt förra sommaren. De som brukar använda remoten regelbundet är informerade.

Jag vill passa på att önska alla en trevlig Midsommar, mellan alla åsksmällar och störtskurar så finns trots allt SOLEN. Glöm inte att ta ur antennkablarna.

Sköt om er!

Tomas/SM7NST

Ordförande WSA

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Klubbinfo. inför Midsommar

Klubbinfo. v-21

 • Repieter’n har hängt sig IGEN! Göran har fått hem delar från USA så vi kan göra en “reset” med hjälp av någon form av ton kommando. När det kan installeras och konfigureras vet jag inte idag. Tills det är åtgärdat får vi använda 145.400 MHz.
 • Jag tänker att det kan vara OK att återuppta onsdagsträffarna om det är bra väder så man kan vara ute. Det är givetvis upp till var och en att avgöra om man tycker att det är lämpligt. Som vanligt kl. 18:00 på Marsbäcken med FYSISK DISTANS.
 • SM7HQD/Göran, SM7KUQ/Per och SA7IDE/Hans körde Portabeltesten från Marsbäcken, men aktiviteten avtog i takt med att vädret blev sämre.
 • SM7DQV/Tom, SM7NST/Tomas och SK7JD/Göran körde SSA’s Månadstest-SSB, resultatet verkar bli något sämre än förra månaden men fullt OK. SK7JD låg på en 4-de plats och det är mycket bra. Fler klubbmedlemmar är välkomna att köra MT, säg bara till om ni behöver hjälp att komma igång. Det är en intensiv men rolig timma/mån.
 • Själv så håller jag på och testar APRS med olika utrustningar och placeringar. Men jag får det inte att fungera som jag vill. Det är ju bra att ha något att göra i “Coronatider”. Jag brukar ju inte ge upp i första taget så snart går väl “paketen” som jag vill.

Sköt om er!

Tomas/SM7NST

Ordförande i WSA

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Klubbinfo. v-21

Dax för lite information i det tysta bruset.

Hej på er, hoppas att alla mår bra!

Jag tänkte ge er lite info. om vad som händer i klubben.

 • Vi är några klubbmedlemmar som har kört SSA:s Månadstest för att visa att vi finns. Och som vi har visat! Nu i April körde Tom/SM7DQV, Göran/SK7JD och jag/SM7NST SSB testen och vi hamnade alla TOPP 10. Som klubb blev vi 3:a slagna med futtiga 40 poäng till andra platsen tror jag.
 • Vi är några från klubben som är med på Höglandsringen, CRO, IOU, UZD KUQ och NST. Fler är välkomna, vi ligger numera på 3.613 MHz för att inte krocka för mycket. Remoten har fungerat perfekt på senare tid. Behöver du hjälp att komma igång så säg bara till så fixar vi det.
 • Vi har ju ett vilande projekt som KUQ startade för länge sedan med en APRS digipeater som kan hjälpa till att få ut SK7JD på världskartan. Jag har testkört ett program som heter PinPoint och fungerar som en I-gate, d.v.s. det är en länk till internet. Programmet fungerar mycket bra så vi, SA7RSQ och jag har testat ett QTH för den tänkta Digipeatern och det såg ganska bra ut. Vi jobbar vidare med det.
 • Repeatern hängde sig i sändnings läge igår!!!!!! som tur var fick RSQ tag på en “nyckelman” till bergrummet så det tog max 3 tim innan det var åtgärdat!!!!! HQD har en beställning inne på ett Reset Relä som löser problemet, men det är fortfarande kvar i “Trump land” så vi får se när det dyker upp.
 • Våra Cafe grannar på Marsbäcken kör hårt med Våfflor på Söndagarna. Så hårt att dom blåser säkringarna och det innebär att den WiFi lina vi tillhanda håller också går ner. Det innebär att de inte kan använda internet för betaltjänster. Grabbarna har troligtvis lite för bråttom med att klaga, det tar ju en stund innan vår Router har startat om mm. och troligtvis behöver de starta om sin utrustning innan allt är tillbaka till GÅ. Jag har pratat med ansvarig på Marsbäcken om detta, vi har en gammal UPS som vi kan koppla in på routern till Cafe’et, men det löser ju inte grundproblemet. De måste kolla över elen till Cafe’t. Jag har gjort klart för Marsbäcken att jag (vi) inte kommer att vara tillgängliga för problemlösning under sommaren.
 • SM7FHO har blivit med DMR-radio! Hjälpligt programmerad.
 • Glöm inte Göran’s och klubben’s “godis hörna” på stora skrivbordet till vänster. Ta vad du vill ha.

Ja jag tror att det var allt för idag.

Det är lite svårt som ny ordförande att veta hur och vad som bör göras, men jag tror att sunt förnuft får råda.

Jag har faktiskt en vågad tanke, och det är om det blir en fin onsdagskväll närmsta veckorna, att vi kan träffas utomhus vid Marsbäcken och ta en fika. Synpunkter!!

Det var allt för idag.

Tomas/SM7NST

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Dax för lite information i det tysta bruset.